In gewone schoenen vormt de voet zich naar de schoen. In Leguano vormt de schoen zich naar de voet.

  • Dat geeft heel veel vrijheid in de schoen.
  • Je kunt je tenen vrij bewegen en daarom goed plaatsen op de ondergrond.
  • Daardoor is het makkelijk om alle botjes, pezen, banden en spieren te bewegen.
  • De bloedsomloop kan goed functioneren.

Bewegen is ontwikkelen. Dat geldt voor de geest en zeker ook voor de voeten.

Bewegen op Leguano schoenen is als bewegen op blote voeten. Een andere naam voor deze schoenen is dan ook ‘barefoot’ ofwel ‘blootsvoets’ schoenen.

  • Op blote voeten sta je in een natuurlijke houding en voel je daadwerkelijk de grond/aarde onder je voeten. Dat geeft een stabiel en vertrouwd gevoel.
  • Geen hakje onder je hiel betekent dat je in je centrale as staat, zoals de schepping ooit bedoeld heeft (anders was je wel met een verhoging onder je hiel geboren :-).
  • Je enkels, knieën, heupen en schouders staan loodrecht boven elkaar. Dat is gezond, natuurlijk en stabiel.

De zool is dun en flexibel waardoor je goed de grond onder je kunt voelen. Daarnaast biedt de zool  bescherming waardoor je zonder pijn op alle soorten ondergrond kunt bewegen.

Gewenning van je lichaam

  • Je lichaam zal zich aanpassen aan de nieuwe manier van bewegen op vlakke zool. Al deze ondersteuning in de vorm van voorgevormde voetbedden, zooltjes, hakken en demping in hak en zool, beperkt het gebruik van pezen en spieren. Ze zijn daardoor slap en onderontwikkeld.
  • Het lichaam zal zijn weg weer leren vinden om natuurlijk te bewegen zonder pijn. In het begin zullen de botten, pezen, banden en spieren wel een gewenningsfase doormaken. Door alle ondersteuning en onnatuurlijke stand van het bewegingsapparaat, is het verstandig om het dragen van de schoenen op te bouwen.
  • Advies is om de schoenen met tussenpozen af te wisselen met de ‘oude’ schoenen. Zodra (spier)pijn wordt ervaren met de leguano schoenen, is het advies om eventjes te stoppen. Niet overbelasten!.

Spieren herstellen zich, in tegenstelling tot kapsels en pezen, sneller omdat de doorbloeding van spieren beter is en daardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Blootvoets bewegen doe je met gebruikmaking van je natuurlijke schokdempers (looptechniek)

  • Je natuurlijke schokdempers zijn; je middenvoetsbeentjes, je enkels, je knieën, je heupen en je rug
  • Je hielbot is sterk en kan de schok opvangen tijdens het neerzetten van de voet. Je heft je knie en laat ontspannen de voet recht onder het lichaam neerkomen. De voorvoet raakt ontspannen en zacht de grond en het hielbot vangt de neerkomende kracht op. Door de knieën en de heupen iets gebogen te houden (net van het ‘slot’), maak je gebruik van de natuurlijke demping.
  • Overstrek je knieën niet tijdens het lopen, maar houdt ze lichtjes van het slot.
  • Zet niet af met de voorvoet waardoor het lichaam omhoog beweegt, maar buig je knie en hef het bovenbeen. Waarom? Het lichaam is in mijn geval 86 kilo en mijn been weegt ongeveer 15 tot 20 kilo. Je gaat dus efficiënt om met je kracht als je alleen het been heft bij het lopen. Beweeg je lichaam ongeveer 2 graden naar voren. Dat is bijna niets maar voldoende om de zwaartekracht haar werk te laten doen. Door het heffen van de benen beweegt je bovenlichaam bijna niet (in tegenstelling tot het zogenaamde hoppen). Vrouwen in bijvoorbeeld Afrika die blootvoets lopen dragen kruiken en andere objecten op hun hoofd zonder te morsen of zonder dat de kruik valt. Ze strekken de benen weg vanuit de heup door aanspanning van de bilspieren. Beweeglijke heupen en dikke bilspieren zijn het resultaat.

Kijk niet naar je voeten tijdens het lopen, maar houd je blik naar voren gericht voor een perfecte houding en balans. Vertrouw op je voeten. Je reflexen zijn in een fractie van een seconde geactiveerd om te reageren op oneffenheden.

De samenstelling en eigenschappen van de schoen

  • De zool bestaat uit zeer flexibel, slijtvast en dempend materiaal. Deze kunststof wordt ook gebruikt om kinderspeelgoed van te maken. Daarom voldoet het aan hoge veiligheidsnormen en zitten er geen gifstoffen in verwerkt.
  • Obstakels zoals steentjes en takjes voel je wel onder de zolen van de Leguano schoenen, maar het is niet pijnlijk door de bescherming van de Lifolit zool. De bolletjes onder de zool zorgen voor geringe demping en de ruimte tussen de bolletjes zorgt ervoor dat de schoen zowel in de lengte als in de breedte ongekende torsie en flexibiliteit geeft. Ook heeft de zool anti-slip eigenschappen.
  • Het bovenmateriaal is per model anders. De kunststofvezels bestaan grotendeels uit polyester, polyamide, polypropyleen, microvezel, elastaan en viscose (danwel lyocell). De kunstvezels zorgen voor een duurzame pasvorm, die lange tijd meegaat. Het elastaan zorgt voor de elasticiteit zodat de schoen niet om je voet zwabbert, ook al is het nat door het weer of gebruik in het water. Omdat het kunstvezels zijn, kan er makkelijk water en lucht doorheen wat zorgt voor ventilatie en voor het weglopen van water.

Over de samenstelling van het materiaal per model is goed nagedacht om een optimale gebruiksduur en toepasbaarheid te bereiken.

Er zijn geen beperkingen aan het dragen van Leguano schoenen. Het zijn de beperkingen die je jezelf oplegt. Ik heb ze aan tijdens de yoga en in en om huis. Ik draag ze tijdens lange wandelingen van bijvoorbeeld 15 kilometer en meer. Ik loop ermee door de Franse alpen over geitenpaadjes en ik heb ze aan in de winter met een warme sok erin. Ook regen en kou houden mij niet tegen. Kortom, ieder bepaalt zelf zijn of haar grens. Let wel: De schoenen zijn er voor een gezonde en natuurlijke houding. Bouw het dragen van de schoenen langzaam op. Wanneer je pijn ervaart, forceer je iets en adviseer ik om tijdig te stoppen en rustig aan te doen. Een goede looptechniek, zoals hierboven beschreven, is erg belangrijk!

Wat zou je nog meer willen weten?

Stel dan je vraag via het contactformulier