Loop natuurlijk, loop op blote voeten

Barefoot ofwel blootsvoets lopen is een veelbesproken onderwerp. De mens is van nature ontworpen met een prachtig en functioneel lichaam. We waren jagers en verzamelaars en dat deden we allemaal blootsvoets. De natuurlijke manier van lopen, beschermde het lichaam tegen overbelasting en blessures. In plaats van te landen op de hiel, landde deze jagers tijdens het hardlopen op de hele platte zool. Ook hadden de tenen een belangrijke functie bij de afzet van de voet om tot een volgende stap te komen. Het lichaam beweegt naar voren en de zwaartekracht zorgt ervoor dat de benen volgen. Bovendien zal je merken dat je beter om je heen kunt kijken – net als bij wandelen.

Een ander voordeel van barefoot actief toepassen is dat je echt rechtdoor kunt lopen, omdat je voeten direct contact met de grond hebben. Dit is niet mogelijk wanneer je hardloopt in gewone hardloopschoenen. Dan is het de vorm van de hak en het voetbed van je schoenen die bepalen hoe je hardloopt en niet je voeten – net zoals wandelen op stelten. Op de afstand van de marathon bespaart dit je alleen al 500 tot 1000 meter!

Deze natuurlijke manier van hardlopen op minimalistisch schoeisel zoals Leguano schoenen vraagt in het begin wel training, oefening en gewenning. Loop vooral niet te hard van stapel en luister goed naar je lichaam. De spieren, pezen, banden en gewrichten zijn als je begint nog niet op lengte en/of sterkte en hebben echt tijd nodig om sterk en krachtig te worden.

Wil jij op leguano schoenen gaan hardlopen? Wees je dan bewust dat barefoot of natural running, zoals dat heet, een heel andere techniek vraagt dan de techniek die je hebt geleerd op reguliere hardloopschoenen. Ruth Langemeijer van Feetback heeft het initiatief genomen een lijst met ervaren trainers samen te stellen. Deze wil ik je zeker niet onthouden.

Doe er je voordeel mee en volg eens een hardloop training bij een van onderstaande trainers.

Leguano heeft ook barefootschoenen voor indoor sporten zoals bijvoorbeeld tafeltennis, squash, padel, volleybal en nog veel meer. De Spinwyn is speciaal ontwikkeld voor deze sporten.

Wandelen is een afgeleide van hardlopen. De techniek verschilt enigszins omdat je rechter op loopt dan bij hardlopen. Populair is trailrunning, hardlopen over smalle natuurlijke paadjes door het bos. Meer informatie over het lopen op blote voeten of minimalistisch schoeisel waar Leguano toe behoort, is op diverse internetsites te vinden.

Voor voetproblemen vragen met betrekking tot natuurlijk lopen, zijn er zijn een aantal goed aangeschreven trainers/coaches/specialisten. Ga naar de websites voor meer informatie en voor een afspraak.

Succes met de natuurlijke manier van (hard)lopen.

Webwinkel

Barefoot running

Leguano Schoenen
Average rating:  
 0 reviews